Groot Carnaval in Leidschendam

Om 08:45 ontvangen Ada en Geertje ons met een lekker vers bakkie koffie. Dank dames voor deze verwennerij op de vroege morgen. Dan is er nog een probleempje met de bus, die staat ingesloten in de garage. Maar gelukkig wordt dit snel opgelost.
Richard brengt ons met de bus naar het gemeentehuis waar de traditionele sleutel- en hamer-overdracht zal plaatsvinden. Het is nog rustig in het gemeentehuis. De carnavalsverenigingen druppelen binnen en wij doen ons tegoed aan de koffie met een plakje cake. Als het tijd is om de kielen aan te trekken zien we een apart groepje met een andere kiel en steek. Mag ik u voorstellen aan de CV. De Schuivers. Het zijn de trombones die afgelopen week een nieuwe carnavalsvereniging hebben opgericht en zijn duidelijk zichtbaar aan o.a. steek en hun onderscheiding. Het kan snel gaan en is een knipoog naar een gestopte traditie waarbij De Blaasbalgen jaarlijks hun eigen prins en page kiezen c.q. aanwijzen.
We starten de polonaise in een vol gemeentehuis als opwarming voor wat komen gaat. De beide prinsen, Prins Tractorus van CV. De Damzwabbers en Prins Ruud de 3e van CV De Gaanders, lezen hun proclamatie voor aan de aanwezigen. Loco burgemeester, mevrouw Astrid van Eekelen, luistert aandachtig toe. Helaas weet ze een aantal vragen over de geschiedenis van Stompwijk niet juist te beantwoorden. Toch scoort ze een 6,5! Hierna is de traditionele overdracht van de sleutel en de hamer en kan mevrouw van Eekelen een weekend rust nemen want het dorp besturen doen nu de Prinsen met hun raden van elf!
De bus staat alweer klaar en brengt ons naar de Damlaan waar we de menigte vermaken tot de eerste wagens van de stoet in aantocht zijn. Hierna op naar de Sluisjes waar de doop van Prins Tractorus met zijn Pages Stefanie en Senna zal plaatsvinden. Dit jaar staat er een grote hoogwerker klaar en worden prins en pages in een opblaasbootje de Vliet opgeduwd. Vanuit het bootje is het de kunst om in het bakje onder de hoogwerker te komen waarna ze met bakje en al kopje onder gaan. Dit alles op onze muzikale klanken. Met het afsteken van een grote pot vuurwerk naast de kerk en een luid applaus van alle aanwezigen, komt er een einde aan het waterfestijn.
Op naar parochiecentrum de Haard voor een drankje en de prijsuitreiking van de best versierde groep van de optocht. Als afsluiting nog een grote polonaise en na het uitwisselen van onderscheidingen kunnen we op huis aan.
Morgen naar Noordwijkerhout, Zaltbommel, Vught en we sluiten af in Esch.
Zien we u daar ook??
Oh ja, wilt u onze jubileum button “25 jaar Feestkapel De Blaasbalgen” bemachtigen, dan is het zaak ons tijdens een optreden te ontmoeten en een van onze leden hierom vragen.