Geschiedenis

Muziekvereniging Stompcity Music waar De Blaasbalgen onderdeel van zijn werd opgericht op 29 januari 1999 door Ada van der Donck, Saskia Hinkenkemper, Jan Hinkenkemper, Kees Put en Michel Guldenmundt. Omdat er een heleboel muzikanten werkeloos thuis zaten werd er besloten tot oprichting van deze nieuwe vereniging in Leidschendam. Het doel werd, gezellig weer muziek maken met elkaar. De eerste folder werd gedrukt en gesponsord door de R.R.S. welke een groot succes werd in Leidschendam. De Blaasbalgen begonnen te repeteren met 20 leden welke de maanden hierna snel uitgroeiden tot 27 leden.

Repetitie ruimte werd er gevonden bij Transportbedrijf A. van Rijswijk die tevens hoofdsponsor werd voor vier jaar. Diverse dweilnummers werden er geschreven of gekocht en de eerste optredens werden aangenomen, eerst als zwartepietenband en daarna als feestkapel. Ook kwamen wij het eerste jaar al in contact met carnavalsvereniging De Gaanders uit Stompwijk waar wij alle avonden muzikaal konden opluisteren. Het ging dus allemaal op rolletjes, het motto bleef “waar een wil is is  een weg”. De eerste wedstrijd was in Bemmel, waar het Nederlands kampioenschap werd gehouden voor dweilorkesten. De Blaasbalgen werden hier 12e van Nederland een prima resultaat voor een beginnende vereniging. Het instrumentarium werd in eerste instantie gehuurd of was van de leden zelf.

De grootste financiële bijdragen kwamen van Transportbedrijf A. van Rijswijk, VSB fonds Den Haag en Omstreken, Anjerfonds en de start subsidie van de gemeente Leidschendam. Ook werd er al meteen vanaf de oprichting een clubblad uitgegeven waar adverteerders hun advertentie in kwijt konden. De vereniging trok ook meteen een hele grote groep donateurs aan welke ook hebben geholpen tot wat De Blaasbalgen nu zijn.