Dodenherdenking Park Leeuwenbergh

Voor het eerst in de geschiedenis van de Blaasbalgen zorgen we op 4 mei, bij een tweetal herdenkingen, voor de muzikale omlijsting.

In Park Leeuwenbergh is het, als wij aankomen, nog erg rustig. De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting rond het herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de tien militairen van de 13e Batterij Luchtdoelartillerie die op 10 mei 1940 bij de verdediging van vliegveld Ypenburg zijn gesneuveld. Onder commando van luitenant Maduro vochten de militairen in en om Huize Dorrepaal. Stoelen voor de genodigden, vlaggen halfstok, microfoon voor de toespraken. De politie is ruim aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Militairen stellen op en ondertussen spelen wij onze koralen. Langzaam wordt het drukker. Onder de genodigden, nabestaanden van de overledenen en oud verzetsman en veteraan oud-generaal Ted Meines. Zij leggen kransen en bloemen bij het monument, zo ook burgemeester van Leidschendam-Voorburg dhr. van der Sluijs. Het is zijn laatste herdenking in Leeuwenbergh, hij trekt zich terug uit de politiek. Na het taptoesignaal en het Wilhelmus, is het opbreken en weer terug naar “ de Vrolijke Noot”.

De tijd tussen de optredens wordt door iedereen anders ingevuld. De een gaat naar huis, de ander eet een patatje. Een groep gaat aan de Sluisjes voor een pasta of pizza en er wordt zelfs gewerkt.

Karel Boers

 

 Klik hier voor de foto’s

Geef een reactie