Carnaval 2020 anders dan anders

Carnaval 2020 anders dan anders
(Wil je het echt weten? Lees dan tot het einde!)

Vrijdag 21 februari is het verzamelen bij De Vrolijke Noot, de bus in en op naar het verrassingsoptreden voor de nietsvermoedende leden van de CV De Damzwabbers.
Echter na zo’n tweehonderd meter gaan alle lampjes in het dashboard van de bus branden en kan Richard hem nog net de bocht door, langs de stoep parkeren. De defecte brandstofmeter zorgt dan eindelijk voor een lege tank. Vullen met een jerrycan en opnieuw starten heeft, met lucht in de diesel leiding, geen zin. Daar staan we dan tweehonderd meter voor ons optreden! Terugwandelen, auto’s halen, instrumenten ompakken en snel richting optreden.
Op de avond voor de sleuteloverdracht en de optocht wordt iedereen bedankt voor de inzet van dat jaar vooral de ontwerpers en bouwers van de wagens.
Als wij daar uiteindelijk aankomen is de stemming niet opperbest. Zojuist is bekend gemaakt dat de optocht, door de slechte weersvoorspelling, is afgeblazen. Een goed besluit, je neemt geen risico’s, maar het is wel een zeer grote teleurstelling.
Gelukkig hebben wij met onze muziek de stemming weten op te vrolijken en is de polonaise gelopen, vloeide het bier te over en waren er genoeg bitterballen.
Een nieuwe datum voor de optocht wordt bekend gemaakt. Zaterdag 21 maart!
De avond is klaar, maar niet voor Bert en Wim. Samen met chauffeurs van de Fa. van Rijswijk weten ze de bus weer aan de praat te brengen. Met Bert rij ik nog een rondje om de accu weer iets lading te geven en laten de bus achter in de garage. We gaan voldaan naar huis. Tot morgen!

Zaterdag is het vroeg verzamelen. Benieuwd of de bus wil starten en ons naar Oisterwijk en terug kan brengen. Maar eerst maar even tanken en daarna naar het gemeentehuis om de sleuteloverdracht muzikaal op te vrolijken.
Met chauffeur Ed aan het stuur op naar het gemeentehuis. De Damzwabbers en De Gaanders uit Stompwijk druppelen binnen. Wij spelen en spelen, brengen de polonaise in gang en weten de voetjes goed van de vloer te krijgen. Komt er plotsklaps nog een Raad van Elf met gevolg binnen, een kopie van De Damzwabbers. Het gemeentehuis is overvol. Burgemeester Klaas Tigelaar hoort eerst alle “klaagzang-proclamaties” van Prins Transportador van De Damzwabbers en Prins Marnix van De Gaanders aan. Met een grap en een grol geeft hij hierop een reactie. Hierna worden de sleutel- (Zwabberdam) en de hamer- (Gaandrië) aan de prinsen overgedragen. Alle raden van klein tot groot overhandigen hun onderscheidingen en dan starten we voor de tweede maal de polonaise! We trekken hem iets langer door dan voorgaande jaren, er is toch geen optocht, drinken een bakkie met een plakkie en rijden naar De Vrolijkenoot. Daar gaan we aan de Damzwabber-bollen (een Bossche Bol met een tikje Boswandeling, hartelijk dank aan sponsor bakkerij Remmerswaal) een kopje koffie met een glaasje Vlietwater. Een goede bodem voor onze optredens in Oisterwijk, zullen we maar zeggen.
Geen optocht, dan maar wel een extra middagoptreden in Oisterwijk, dankzij Bert, waarvoor dank!! Hier aangekomen spelen we een optreden in café “Willeke den Draaier”. Hier spelen om de twintig minuten feestkapellen hun laatste klappers! Ja, ja, dit is een mooi onderdeel van het Carnaval!! Even buiten Oisterwijk genieten we van een heerlijke maaltijd, komt daar plots Sander binnen. Hé De SHE’S uit Udenhout zijn er ook. Even bijgepraat en op naar de bus. Helaas niet naar Oisterwijk maar zo snel mogelijk en veilig naar huis. Onzekerheid door lekkage in leidingen geven de doorslag. Komen we vandaag thuis of wordt het morgen of nog later?? Met de juiste druk in de leidingen komen we veilig thuis en hebben we een totaal ander carnavalsweekend beleefd dan verwacht. Overigens hebben we niet minder lol en muziekplezier met elkaar gehad.

Prins Sjorts