Carnaval on tour met de Blaasbalgen

Het is 09:00 uur als we verzamelen voor onze tweede carnavalsdag. Met koffie en Mark aan het stuur, de bus in. Eerst langs het tankstation want de bus heeft ook flinke dorst en dan, op naar Noordwijkerhout voor het Frühschoppen bij CV De Keienbijters. Als we de al goed gevulde feesthal, Weijers Blooming Dahlia’s, binnenlopen, ruik je direct dat er de avond daarvoor ook een flink feest is geweest. De verschraalde bierlucht komt je tegemoet. Het maakt de pret er niet minder om. We worden ontvangen door de organisatie met koffie, krentenbrood en haring. Dat is nog eens stevig binnenkomen zeg. We zijn ruim op tijd en kunnen nog genieten van de muziek van o.a. De Flierefluiters, De Straatklinkers en Blaaskapel Nix Dus. Dan zijn wij aan de beurt en natuurlijk gaat gelijk het dak eraf. De hele raad van elf, onder leiding van Prins Marcus den 1ste en Prinses Xandra, gaat op onze muziek in polonaise. Als dank ontvangen we muntjes voor een drankje en een schaal met heerlijke haring. De kop is eraf zullen we maar zeggen.
We stappen weer in de bus op naar ons volgende optreden in Zaltbommel, “Het Mispelgat”. Dat is even rijden, maar het vermaak is tijdens de rit groot. De stemming zit er goed in. Zo ontstaat ook het “geitengeblaat” dat te pas en on pas, de hele dag terugkomt. Aangekomen in de feesttent net buiten het centrum van Zaltbommel, worden we ook hier met koffie en broodjes ontvangen. Een warm welkom door CV De Wallepikkers. We spelen hier twee setjes bij de entree van de grote zaal waar vele feestgangers de zaal langzaam helemaal vullen. Op verzoek spelen we “My Boy”, een ballad van Elvis Presley. Ja zelfs met carnaval spelen we gevoelige nummertjes. We zijn ook van alle markten thuis. Na een drankje, dank daarvoor, stappen we weer in de bus en vervolgen onze tour.
Op naar Oirschot, Döllekesgat. We zijn wel toe aan een lekkere hap. In schnitzelrestaurant De Zwaan worden we gastvrij ontvangen en krijgen we een flinke schnitzel en een toetje geserveerd. Het is flink dooreten want vanaf hier hebben we een strak tijdschema te volgen. Het is altijd gezellig aan tafel toch? Even bijpraten over wat we allemaal al hebben meegemaakt ontaard in een hilariteit met vreugde tranen en pijn in de kaken. We pakken de instrumenten uit en wandelen in de regen naar Brouwerij De Kroon waar we bij De Proms Van de Oirsprong het feest gaan openen. Een spetterend setje en dan kunnen we alweer verder. Strak schema dus instrumenten mee in de bus en rijden maar.
Op naar Vught of wel Dommelbaorzedurp, ja zo leer je nog eens wat. Hier zijn we al eens eerder geweest en kennen de feestzaal bij CV De Knolderapen. Een lange, smalle zaal met vooral luisterpubliek. We spelen een setje, drinken een drankje en dan snel naar Esch, Oggelvorsenpoel met carnaval. CV De Knoestjes kondigt ons aan, maar waar zijn we? De SHE’s spelen hun laatste nootjes en dan valt het stil. Dan maar een kort interview met de presentatoren, jubileum button overhandigen en over het carnaval in Leidschendam, Zwabberdam, vertellen als opvulling van de tijd tot de club compleet staat aangetreden. En dan, dak eraf, daar gaan we met onze eerste set. Een volle zaal die we dan toch weer als clubje van boven de rivieren aan het meedeinen krijgen. Het klinkt goed in deze zaal en na een korte pauze en een drankje op naar ons tweede setje in de tent aan de andere kant. Hier gaan echt alle stekkers eruit en samen met de presentator in zijn kikkerpak weten we de tent vol met geluid op zijn kop te zetten. Een heerlijk feestje om mee af te sluiten. Met een drankje en onder de klanken van De Knaoiers, evalueren we ons carnavalsweekend.
Prachtig wat we hebben meegemaakt, veel plezier, gein en muziek gemaakt. Mooie club die Blaasbalgen.
In de bus terug hebben we het er nog over, er wordt gelachen, af en toe komt de geit langs maar het verstomd snel. We gaan voldaan naar huis. Wat een goed begin van ons jubileumjaar!!

Groot Carnaval in Leidschendam

Om 08:45 ontvangen Ada en Geertje ons met een lekker vers bakkie koffie. Dank dames voor deze verwennerij op de vroege morgen. Dan is er nog een probleempje met de bus, die staat ingesloten in de garage. Maar gelukkig wordt dit snel opgelost.
Richard brengt ons met de bus naar het gemeentehuis waar de traditionele sleutel- en hamer-overdracht zal plaatsvinden. Het is nog rustig in het gemeentehuis. De carnavalsverenigingen druppelen binnen en wij doen ons tegoed aan de koffie met een plakje cake. Als het tijd is om de kielen aan te trekken zien we een apart groepje met een andere kiel en steek. Mag ik u voorstellen aan de CV. De Schuivers. Het zijn de trombones die afgelopen week een nieuwe carnavalsvereniging hebben opgericht en zijn duidelijk zichtbaar aan o.a. steek en hun onderscheiding. Het kan snel gaan en is een knipoog naar een gestopte traditie waarbij De Blaasbalgen jaarlijks hun eigen prins en page kiezen c.q. aanwijzen.
We starten de polonaise in een vol gemeentehuis als opwarming voor wat komen gaat. De beide prinsen, Prins Tractorus van CV. De Damzwabbers en Prins Ruud de 3e van CV De Gaanders, lezen hun proclamatie voor aan de aanwezigen. Loco burgemeester, mevrouw Astrid van Eekelen, luistert aandachtig toe. Helaas weet ze een aantal vragen over de geschiedenis van Stompwijk niet juist te beantwoorden. Toch scoort ze een 6,5! Hierna is de traditionele overdracht van de sleutel en de hamer en kan mevrouw van Eekelen een weekend rust nemen want het dorp besturen doen nu de Prinsen met hun raden van elf!
De bus staat alweer klaar en brengt ons naar de Damlaan waar we de menigte vermaken tot de eerste wagens van de stoet in aantocht zijn. Hierna op naar de Sluisjes waar de doop van Prins Tractorus met zijn Pages Stefanie en Senna zal plaatsvinden. Dit jaar staat er een grote hoogwerker klaar en worden prins en pages in een opblaasbootje de Vliet opgeduwd. Vanuit het bootje is het de kunst om in het bakje onder de hoogwerker te komen waarna ze met bakje en al kopje onder gaan. Dit alles op onze muzikale klanken. Met het afsteken van een grote pot vuurwerk naast de kerk en een luid applaus van alle aanwezigen, komt er een einde aan het waterfestijn.
Op naar parochiecentrum de Haard voor een drankje en de prijsuitreiking van de best versierde groep van de optocht. Als afsluiting nog een grote polonaise en na het uitwisselen van onderscheidingen kunnen we op huis aan.
Morgen naar Noordwijkerhout, Zaltbommel, Vught en we sluiten af in Esch.
Zien we u daar ook??
Oh ja, wilt u onze jubileum button “25 jaar Feestkapel De Blaasbalgen” bemachtigen, dan is het zaak ons tijdens een optreden te ontmoeten en een van onze leden hierom vragen.

Tweede editie van de Daikin Warmste Winterdag

Vorig jaar in Thialf de eerste editie en nu in Rotterdam zijn we er ook bij voor de tweede editie. Het is een groot schaatsspektakel voor alle gehandicapten, jong en oud, op IJsbaan Rotterdam. Er wordt gestart met een warming-up door oud-schaatster Barbara de Loor. Verder is er een photobooth en kan je op de foto met mascotte Pompie die vrolijk langs het ijs iedereen staat aan te moedigen. Pompie is een dikke fan van De Blaasbalgen geworden, dat kan je wel zien aan de foto’s.

Maar goed, vandaag met eigen vervoer naar Rotterdam. De Blaasknarren hadden voor een optreden in Apeldoorn, de Midwinter Marathon, de bus in gebruik.

We komen aan in een druilerig Rotterdam, drinken een bakkie koffie en mogen een half uurtje, bij de ingang, de deelnemers op onze muziek naar binnen spelen. Ik kan je vertellen dat de sfeer er al snel in zit. Het is hier altijd een feestje om een optreden te mogen verzorgen, de mensen zijn zo dankbaar!

Na de binnenkomst spelen we nog zo’n drie setjes tijdens de wissel van de activiteiten. Dat geeft, volgens zeggen, zo’n mooie ijsbaan sfeer! We genieten van de drankjes en de croissant die we aangeboden krijgen en vermaken ons prima tussen de setjes door. Dat zien schaatsen doet schaatsen, is niet het echte spreekwoord maar we zien wel Bert ineens met knal oranje schaatsen op het ijs zijn kunstjes vertonen. Stoer hoor!

We kijken terug op een mooie dag met veel gekkigheid, gezelligheid en plezier.

Dankzij Sabrine, Jeroen en Arjen hebben we in een ietwat samengestelde bezetting gespeeld, maar desondanks stond het muzikaal erg goed onder elkaar. Een mooie generale voor het komende carnavalsweekend.

Zaterdag 10 februari zijn we de hele dag te zien in Leidschendam vanaf de sleuteloverdracht in het gemeentehuis tot aan de “doop” van het prinsenpaar aan de Sluisjes. Zondag beginnen we met Frühschoppen in Noordwijk en daarna op naar Brabant waar we tot in de late uurtjes zullen zijn.

Op bezoek bij de Keilebijters

Het is zaterdagavond rond zeven uur als wij verzamelen in De Vrolijke Noot. Met Richard achter het stuur van de bus gaan we naar Rotterdam. Eerst even tanken en dan op naar het feestgedruis in residentie Lolland, naar CC De Keilebijters. Zij vieren hun jubileum 55+3.

Het is een bijzonder optreden voor ons. Wij zijn n.l. uitgenodigd door CV De Damzwabbers om deze avond als hofkapel met hen mee te gaan en dat doen we natuurlijk graag. We arriveren ruim op tijd en kunnen nog even de feestzaal verkennen. Daar is het al flink druk. We zien veel carnavalsgangers, -steken, fazant veren en zijn juist op tijd voor het openingswoord van Prins Bacchus de 3e. Hierna zet de huiskapel van CC De Keilebijters, De Zwiebels, een daverende polonaise in. De Zwiebels staan “aan” en het feest is begonnen. Het wordt maar drukker en drukker, zelfs zo druk dat er voor De Damzwabbers geen doorkomen meer aan is om hun polonaise te lopen.

Dan zijn wij aan de beurt. We wurmen ons door de carnavalsgangers naar het podium en spelen onze set met een nieuw carnavals repertoire. Er wordt flink meegezongen. Toch fijn dat wij dit in een korte tijd voor elkaar hebben.

Terug in de kleedkamer, staat De Gespleten Klomp uit Leiden warm te spelen. Als hofkapel van De Keilebijters van de afgelopen 25 jaar spelen zij een set met de voor hun bekende sound.

Wij zijn klaar, drinken nog wat en gaan op huis aan. Morgen wacht ons weer een optreden op de IJsbaan Rotterdam. Wij spelen dan voor Fonds Gehandicaptensport de tweede editie van de Daikin Warmste Winterdag.

De Blaasbalgen bij het Gehandicapten Carnaval bij de Damzwabbers

Daar gaan we weer voor ons eerste optreden, dit jaar, bij De Damzwabbers. Zeg maar, een thuiswedstrijd in de kantine van voetbalvereniging RKAVV.

Prins Tractorus, Pages Stefanie en Senna, Opper Melvin, Jeudprinses Gwen, Jeugdpage Lilly, Jeugdopper Levi en Hofnar Demy, allemaal zijn ze van de partij om van het gehandicaptencarnaval een waar festijn te maken.

Wij verzamelen rond 12:30 uur en 13:00 uur start het feest, met de intocht van alle hoogheden, op onze klanken, een welkomstwoord van Prins Tractorus gevolgd door een daverende polonaise. Iedereen op de been, achter de rollator of in de rolstoel, voor een grote optocht.

Hierna begint het feest pas echt. De welbekende “karaoke” gaat van start. Dat er van tevoren flink geoefend is, is goed te horen. Het ene na het andere lied galmt door de zaal en iedereen heeft dikke pret. De loco burgemeester mevrouw Astrid van Eekelen komt het feest nog eens flink aanmoedigen en draagt haar steentje bij in de karaoke.

Polonaise en karaoke worden deze middag afgewisseld en om de verbruikte energie weer aan te vullen worden de gasten getrakteerd op een hapje en een drankje. Het feest kan niet op.

Zelfs de Federatie Europese Narren is aanwezig en onderscheidingen worden uitgewisseld. Deze federatie heeft als doel het cultureel erfgoed “carnaval in Europa”, en in het bijzonder in Nederland, stimuleren, ontwikkelen en in een uniforme richting te leiden.

Wij hebben het dik naar ons zin en de nieuwe carnavalsnummers hebben hun primeur. Ze gaan er dik in bij de carnavalgangers en worden luidkeels in de polonaise meegezongen. Dit alles wordt nog eens extra aangemoedigd door Tim. Tim is bij dit feest altijd aanwezig met trompet en in een mooi t-shirt van De Blaasbalgen. Hij is al onze trompetten de baas en na afloop krijgt iedereen een dikke natte knuffel van hem.

Zoals aan ieder feestje komt ook hier een einde aan. Na een dankwoordje van ons aan de organisatie en het laatste nummer “Maak me gek”, mogen we nog niet weg. Alle Damzwabbers feliciteren ons met het 25 jarig bestaan van de club en zingen ons uit volle borst toe met een “lang zullen ze leven”!

We kijken terug op een mooi begin van de Carnaval en maken ons op voor het volgende optreden, zaterdag 3 februari. Wij zijn dan te vinden in Lolland op het 55 jarig jubileum feest van CC De Keilebijters in Rotterdam, als huiskapel van CV De Damzwabbers. Zien wij u daar ook??

Festival bij ‘De Rijnpinters’

Op vrijdag avond 12 januari jl. verzamelden wij ons bij ‘de vrolijke noot’ om ons door chauffeur Mark van Niel te laten rijden naar…. Zo donker, Odijk… nooit gezien!
Wij waren daar te gast bij carnavalsvereniging ‘De Rijnpinters’.

7 blaaskapellen maakten daar hun opwachting om hun muzikale kunsten te laten horen.

Na de opening door prins Peer II, en het voorstellen van de juryleden, kon het feest echt los…
“Kapelletje klaar… blazen maar”! Was de startkreet bij elke kapel.
De sfeer van de avond was goed, zo ook die bij onszelf.
Het publiek reageerde goed op onze optredens in zowel de grote als de kleine zaal. Wellicht ook door het aanhaken van trombonist Justin die enthousiast met iedereen heeft meegespeeld, en dit werd overal goed ontvangen. Hij was zeker de gelukkigste muzikant van de avond denk ik.
Aan het eind van ons tweede optreden hebben we nog samen gespeeld met kapel ‘Het lopend vuurtje’, het nummer “ons moeder zeej nog”. Leuk om te doen en lekker massaal!!
De pauzes werden op geleukt door een dansgroep(dansmariekes van ‘De Rijnpinters), die ook heel goed konden verkleden tijdens de act…

Tot onze vreugde werden ‘de Blaasbalgen’ uitgeroepen tot winner van de avond!
Kwam dit door onze FOCUS?
Nog even een klein winnaarssetje en natuurlijk de foto als afsluiting van deze gezellige avond.
Wij danken prins Peer II en de zijnen voor de gastvrije ontvangst en de goede organisatie.

Mark bracht ons (met de beker) weer veilig terug in Leidschendam, waarvoor dank.
En nu op naar Carnaval!